Laatste nieuws


» Voedingssuppletie voor diabetespatienten

13 Dec, 2010: Voedingssuppletie voor diabetespatienten



Van omega-3-vetzuren zijn gunstige effecten bekend op de bloedvatwand. Bij diabetes is de relaxatie (ontspanning) van de bloedvaten vaak verstoord, enerzijds door verharding van de vaatwand, anderzijds door verstoring van de functie van het endotheel (binnenbekleding van de vaatwand).



Visolie

In een Duitse studie, in een cross-over opzet, met 34 patiënten met diabetes type 2, gaf 6 weken suppletie met omega-3-vetzuren (EPA met DHA) verbetering van de vaatontspanning na een vetrijke maaltijd [1]. Wanneer deze patiënten 6 weken lang een placebo namen was er een sterke vernauwing van de bloedvaten meetbaar in reactie op de vetrijke maaltijd.

Bovendien verbeterde de suppletie met omega-3-vetzuren ook de functie van de kleine vaten (microvasculaire functie). Deze resultaten wijzen op het nut van omega-3-vetzuren ter vermindering van het cardiovasculaire risico bij patiënten met diabetes.



Chroom

In een andere studie werd een nieuw effect gevonden van chroomsuppletie bij patiënten met diabetes type 2. Gebruik van 1000 microgram chroom per dag gaf een duidelijke vermindering van perifeer vet (in de spieren), naast verbetering van de insulinegevoeligheid. Het effect trad op bij de patiënten met aanvankelijk hogere insulineresistentie, hogere nuchtere

bloedglucosewaarden en hogere HbA1c-waarden [2].



Bronnen:

1. Stirban A, Nandrean S, Götting C et al. Effects of n-3 fatty acids on macro- and microvascular function in subjects

with type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):808-13. Epub 2010 Jan 13.

2. Cefalu WT, Rood J, Pinsonat P et al. Characterization of the metabolic and physiologic response to chromium

supplementation in subjects with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2010 May;59(5):755-62. Epub 2009 Dec 22.



Bron: Nieuwsbrief Springfield