Laatste nieuws


» Tekort aan Omega-3 vetzuren verstoort affectie en gevoelens bij jongeren met ADHD

31 May, 2013:


Tekort aan Omega-3 vetzuren verstoort affectie en gevoelens bij jongeren met ADHD



Lage spiegels van omega-3-vetzuren zijn in verband gebracht met diverse gedrag- en stemmingsstoornissen en ADHD. Steeds meer studies bij kinderen met ADHD laten zien dat een lage bloedspiegel van de omega-3-vetzuren EPA en DHA ten opzichte van het omega-6-vetzuur arachidonzuur, een belangrijke rol speelt bij ADHD.



Aangetoond is dat lage spiegels van omega-3-vetzuren bij kinderen met ADHD in verband staat met afwijkende informatieverwerking bij cognitieve taken en aandachtstaken. Bij kinderen en adolescenten met ADHD worden vaak ook affectieve stoornissen waargenomen [1]. Recent zijn twee Engelse studies gepubliceerd waarin is onderzocht of bij personen met ADHD ook stoornissen in informatieverwerking, die te maken heeft met affectie en gevoelens, in verband staan met lage spiegels van omega-3-vetzuren. De beide nieuwe studies werden door dezelfde onderzoekers uitgevoerd. Zij zijn verbonden zijn aan verschillende universiteiten in Engeland.



Studie 1:

De ene studie werd uitgevoerd bij 31 adolescente jongens met en 32 adolescente jongens zonder ADHD. Plasmaspiegels van vetzuren werden bepaald om te zien of er verschillen gevonden konden worden bij de twee groepen jongens. Verder werd onderzocht of de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in relatie staat met affectieve stoornissen bij ADHD [2].



De jongens werden onderworpen aan testen om de perceptie van gevoelens en de verwerking daarvan en de respons daarop te meten. Gevoelens als angst, neutraal, verdriet, blij en boos werden getest.



Uit deze studie kwam naar voren dat de jongens met ADHD stoornissen hebben op het gebied van het gevoelsleven en dat deze jongeren lage vetzuurspiegels hebben, zoals van EPA en DHA, vergeleken met jongeren zonder ADHD. Deze studie heeft voor het eerst aangetoond dat bij kinderen met ADHD de ontwikkeling van emotionele ‘processing’ niet normaal verloopt en in de adolescentie nog steeds afwijkend is.



De gemeten afwijkingen in emotionele processing stond in verband met lage bloedspiegels van vetzuren en vooral met lage spiegels van omega-3-vetzuren ten opzichte omega-6-vetzuren.



Opmerkelijk is de bevinding dat de afwijkingen sterker waren wanneer ook de spiegels van alfa-linoleenzuur (een omega-3-vetzuur) laag waren. Verder lieten kinderen met ADHD, die een wat hogere omega-3-vetzuurspiegel hadden, een betere respons zien op positieve emoties en een betere verwerking daarvan.

Daarentegen stonden hogere spiegels van omega-6-vetzuren in verband met een slechtere verwerking van negatieve emoties.



Studie 2

De tweede Engelse studie werd uitgevoerd bij 29 adolescente jongens met en 43 adolescente jongens zonder ADHD [3]. In deze studie werd voor het eerst aangetoond dat lage omega-3-vetzuurspiegels geassocieerd zijn met asociaal gedrag en met een afgevlakt gevoelsleven (emotionele gevoelloosheid) [3]. Dit verband bleek zowel te gelden voor de jongens zonder ADHD, als voor de jongens met ADHD. Hoe lager de EPA-spiegel of de spiegels van het totaal aan omega-3-vetzuren, hoe sterker het asociale gedrag en emotionele gevoelloosheid [3].



ADHD Volwassenen

Een recente Duitse studie bevestigt opnieuw dat een tekort aan EPA en DHA tot in de volwassenheid blijft bestaan bij mensen met ADHD. Volwassenen met ADHD bleken tevens lagere bloedspiegels te hebben van alfa-linoleenzuur en gamma-linoleenzuur (gunstig omega-6-vetzuur), vergeleken met volwassenen zonder ADHD [4].



Vetzuurverhouding

Een recente Zweedse studie bij 75 kinderen (8-18 jaar) met ADHD laat zien dat het effect van voedingssuppletie met EPA/DHA/GLA op ADHD-symptomen vooral samenhangt met de verbetering van de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in het bloedplasma.



Bij de kinderen die goed reageerden op de suppletie (meer dan 25% vermindering van de ADHD-symptomen), was de toename in het omega-3-vetzuurgehalte in het plasma aanzienlijk groter dan bij de kinderen die geen respons gaven op de suppletie. De verandering van de vetzuurgehaltes in het bloed stond duidelijk in verband met een vermindering van ADHD-symptomen. Het meest doorslaggevende daarbij was de toename van het gehalte van omega-3-vetzuren ten opzichte van omega-6-vetzuren [5].



Bovengenoemde studies dragen nieuwe redenen aan om bij kinderen, adolescenten en volwassenen met ADHD de voorziening met omega-3-vetzuren te verbeteren, en met name om de verhouding tussen omega-3- en omega-6- vetzuren te verhogen.



Daarbij is er kennelijk niet alleen aandacht nodig voor voldoende EPA en DHA, maar ook voor alfa-linoleenzuur en het omega-6 vetzuur gamma-linoleenzuur.



Bronnen:

1. Gow RV, Matsudaira T, Taylor E, et al. Total red blood cell concentrations of omega-3 fatty acids are associated with emotion-elicited neural activity in adolescent boys with attention-deficit hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Feb-Mar;80(2-3):151-6.

2. Gow RV, Sumich A, Vallee-Tourangeau F, et al. Omega-3 fatty acids are related to abnormal emotion processing in adolescent boys with attention deficit hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013  Jun;88(6):419-29.

3. Gow RV, Vallee-Tourangeau F, Crawford MA, et al. Omega-3 fatty acids are inversely related to callous and unemotional traits in adolescent boys with attention deficit hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jun;88(6):411-8.

4. Irmisch G, Richter J, Thome J, et al. Altered serum mono- and polyunsaturated fatty acid levels in adults with ADHD. Atten Defic Hyperact Disord. 2013 Apr 6. [Epub ahead of print]

5. Johnson M, Månsson JE, Ostlund S, et al. Fatty acids in ADHD: plasma profiles in a placebo-controlled study of Omega 3/6 fatty acids in children and adolescents. Atten Defic Hyperact Disord. 2012 Dec;4(4):199-204



Bron: Nieuwsbrief Springfield