Laatste nieuws


» Vitamine E met Omega-3 bij verbale apraxie

8 Feb, 2012: Vitamine E met Omega-3 bij verbale apraxie



Apraxie is een neurologische aandoening die zich uit in het onvermogen om bepaalde bewuste taken uit te voeren waarbij een gecoördineerde beweging moet worden onthouden en uitgevoerd. Verstoorde articulatie is een vorm van apraxie die veel voorkomt bij kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS).



Kinderen met verbale apraxie blijken vaak een complex aan metabole verstoringen te hebben. Ouders van deze kinderen melden verbeteringen bij hun kinderen door gerichte voedingssuppletie.

Tekorten van vitamine E geven symptomen die overlappen met verbale apraxie. Vitamine E is ook van belang om de meervoudig onverzadigde vetzuren (EPA en DHA) te beschermen tegen oxidatieve schade. Amerikaans onderzoek bij kinderen met verbale apraxie heeft laten zien dat suppletie met vitamine E in combinatie met EPA en DHA opmerkelijke klinische verbetering kan geven.



Onderzoekers van het Children’s Hospital & Research Center Oakland in Amerika analyseerde de gegevens van 187 kinderen met verbale apraxie, die reeds vitamine E met meervoudig onverzadigde vetzuren gebruikten. De gegevens werden verkregen d.m.v. een vragenlijst die werd verspreid via een informatiecentrum voor ouders met een kind met verbale apraxie (CHERAB Foundation). De kinderen waren tussen de 2 en 15 jaar oud (gemiddeld 4 jaar).



De gemiddelde dosering vitamine E was 800 IE per dag. Van de vetzuren was dit gemiddeld 695 mg EPA en 280 mg DHA. Bij 181 (97%) kinderen werd een grote verbetering gezien van spraak, imitatie, coördinatie, oogcontact, gedrag, sensorische problemen, en pijnsensaties. Van een aantal kinderen waren analyses van bloedmonsters beschikbaar. Hieruit kwamen een laag carnitine-gehalte, antilichamen tegen tarwe, gevoeligheid voor gluten, slechte opname van vet en tekorten aan zink en vitamine D naar voren.



De onderzoekers geven aan dat het fenotype met apraxie vaak samengaat met autisme spectrum stoornissen en vice versa. Ze geven aan dat allergie, malabsorptie, en voedingstekorten belangrijke factoren zijn om rekening mee te houden. Kinderen met dit fenotype kunnen gunstig reageren op suppletie met vitamine E en EPA en DHA.



Bron: Morris CR, Agin MC. Syndrome of allergy, apraxia, and malabsorption: characterization of a neurodevelopmental phenotype that responds to omega 3 and vitamin E supplementation. Altern Ther Health Med. 2009 Jul-Aug;15(4):34-43.



Bron: Nieuwsbrief Springfield