Laatste nieuws


» Cranberry vermindert infectie met E. Coli bij blaasontsteking

15 Apr, 2011: Cranberry vermindert infectie met E. Coli bij blaasontsteking



Gestandaardiseerde cranberrypreparaten zijn effectief gebleken bij vrouwen die vaak last hebben van een blaasontsteking (urineweginfectie). Het aantal blaasontstekingen en antibioticumkuren per jaar kunnen met de helft worden verminderd met cranberry’s.



In een nieuwe studie bij vrouwen met urineweginfecties, die drie maanden lang gestandaardiseerd cranberrypoeder van de gehele cranberrybes kregen, verminderde de infectie door blaasontsteking veroorzakende bacteriën met 65%.



Ongeveer 50% van alle vrouwen krijgt een keer een blaasontsteking. Daarvan krijgt 20-30% last van terugkerende blaasontstekingen. Meerdere studies hebben aangetoond dat cranberry’s verhinderen dat bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zich kunnen hechten aan het slijmvlies van de urinewegen. Hierdoor kunnen ze geen infectie veroorzaken, maar spoelen weg met de urine.



Aan de nieuwe studie namen 60 vrouwen deel die vaak last hadden van urineweginfecties. De deelneemsters werden verdeeld over drie groepen:

- een controlegroep (geen cranberry),

- een lage dosisgroep (500 mg cranberrypoeder per dag) en

- een hoge dosisgroep (1000 mg cranberrypoeder per dag).

In de controlegroep trad geen verbetering op in de symptomen van blaasontsteking (pijn bij het plassen, vaak aandrang tot plassen) en in het aantal vrouwen met aangetoonde bacteriële urineweginfectie.



In beide cranberrygroepen begonnen de symptomen na tien dagen te verminderden, wat over de hele studieperiode bleef aanhouden. Ook het aantal deelneemsters waarbij het aantal bacteriën in de urine nog wezen op een infectie, verminderden duidelijk na tien dagen.

Na 90 dagen was nog steeds een significant aantal vrouwen in de cranberrygroep vrij van infectie: 36 % van de vrouwen in de lage dosisgroep en 65% in hoge dosis-groep.

Het effect kwam hoofdzakelijk voor rekening van een effect op de bacterie Escherichia coli. In de hoge dosisgroep verminderde het cranberrypoeder ook het aantal andere bacteriën dat blaasontsteking kan veroorzaken (Klebsiella spp, Staphylococcus spp, Enterobacter spp), maar dit effect was niet significant.



In deze studie werd gebruik gemaakt van cranberrypoeder van de gehele cranberrybes, gestandaardiseerd op 1,5% proanthocyanidinen. Het gehalte aan proanthocyanidinen, een van de belangrijkste werkzame stoffen, werd bevestigd door een onafhankelijk laboratorium (Brunswick Laboratories) dat meegewerkt heeft aan de ontwikkeling van een wereldwijd geaccepteerde methode voor de (lastige) bepaling van proanthocyanidinen in cranberrypreparaten.



Bron:

Sengupta K, Alluri KV, Golakoti T, et al. A Randomized, Double Blind, Controlled, Dose Dependent Clinical Trial to Evaluate the Efficacy of a Proanthocyanidin Standardized Whole Cranberry (Vaccinium macrocarpon) Powder on Infections of the Urinary Tract. Current Bioactive Compounds. March 2011;7(1):39-46



Bron: Nieuwsbrief Springfield